Trefwoordenlijsten

Echtheidskenmerken A-Z

Top 10 van meest nagemaakte artikelen in 2013

1 - Sportschoenen
2 - Kleding
3 - Tassen, portefeuilles en
     portemonnees
4 - Gewone schoenen
5 - Horloges
6 - Zonnebrillen
7 - Medicijnen
8 - Sigaretten
9 - Verpakkingsmateriaal
10 - Speelgoed

straatverkoop

 

Rolex horloges

Rolex verkoopt jaarlijks 700.000 uurwerken. Maar omdat het Zwitserse luxehorlogemerk een van de meest prestigieuze ter wereld is, worden elk jaar naar schatting 2.000 keer meer valse exemplaren van dit statussymbool aan de man gebracht.

Het makkelijkst herkenbaar zijn goedkope namaakhorloges omdat die voor een klein bedrag van eigenaar wisselen. Het probleem wordt groter wanneer iemand meer dan 500 euro voor een Rolex betaalt en die zo goed zijn nagemaakt dat vaak enkel een horlogemaker het verschil kan zien. Door de horloge open te maken en het mechanisme te bestuderen zal hij snel uitsluitsel kunnen geven.

Een van de grootste misvattingen is dat de secondewijzer van Rolex horloges een perfect ronddraaiende beweging maakt. Dit is niet waar, de meeste modellen van Rolex maken acht tikken of bewegingen per seconde, dus is het geen continu beweging. Sommige modellen bewegen ook wel met lagere snelheden.

Kijk ook naar het opwindmechanisme. Namaak Rolexen hebben meestal een wat primaire kroon om de seconden en uren aan te passen. De kroon van de echte Rolex daarentegen is
een van graveringen en groeven voorzien ambachtelijk kunstwerkje.

Toch is er altijd één eenvoudige stelregel: ‘When it’s too good to be true, it mostly isn't true’.

Bron: www.bobswatches.com

10 tips om een namaak Rolex te kunnen herkennen

1. Markering van Serie- en Model nummer

De serie- en modelnummers op een echte Rolex zijn diep en perfect gemarkeerd met zeer fijne lijnen die daadwerkelijk in het licht en onder een hoek bekeken zullen gloeien als een diamant geslepen rand. De getallen op een valse of replica bestaan gewoonlijk uit vage kleine puntjes als gevolg van een lagere kwaliteit van het markering proces. In andere gevallen zullen de markeringen op valse horloges een zandstrand-achtige uitstraling hebben doordat zij met zuur zijn geëtst, zoals op de foto linksboven.


2. Tekst op de wijzerplaat

Replica horloges zijn er in verschillende soorten en bij de horloges met écht lage kwaliteit is niet eens de moeite om de naam Rolex of beroemde kroon logo op het horloge te zetten. Dit is natuurlijk een weggevertje om te herkennen dat je te maken hebt met een niet-authentiek stuk.


3. Het binnenwerk

Het loopwerk dat een Rolex aandrijft is een master oefening in uurwerk vaardigheid. Een replica horloge zal dit vakmanschap niet kunnen evenaren. De toewijding, precisie en kennis geïnvesteerd in elke origineel kaliber met legaal loopwerk zal altijd zijn voorzien van een "Rolex" gravering dat u alleen kunt zien als u het horloge openmaakt.


4. De Wijzerplaat

De wijzerplaat van een origineel is perfect uitgevoerd. Dus zie je ongelijke lettertypen, inconsistie van de ruimten tussen de letters, vlekken en/of spelfouten op het horloge dan is het ongetwijfeld een nepper.


5. De Cyclops

De Cyclops, in Rolex spraakgebruik, is het vergrootglas boven het datumvenster aan de voorzijde van hun horloges. Op een echt uurwerk, is de Cyclops convex en vergroot de datum 2,5 maal om de leesbaarheid te verhogen. Indien u overweegt een horloge aan te schaffen waarbij de vergroting op de lens vlak is en de datum niet als zodanig wordt vergroot, dan hebt u te maken hebt met een vervalsing. Voor het herkennen van nagemaakte horloges moet u veel aandacht schenken aan elk detail.


6. Waterdichtheid

Rolex horloges zijn gemaakt om waterdicht te zijn. Vervalste versies zullen de watertoets niet doorstaan. Echter raden wij het gebruik van een watertoets ten sterkste af als u twijfelt aan de echtheid van een horloge omdat de test een namaakhorloge waarschijnlijk zal ruïneren en u dan niet de mogelijkheid zal hebben het horloge om te ruilen. Als u denkt een namaak uurwerk in handen te hebben laat het dan nakijken door een gerenommeerde professional.


7. Gewicht

Een echte Rolex zal wat meer gewicht hebben omdat ze uitsluitend worden vervaardigd uit de beste materialen. Een namaak horloge zal lichter en dun aanvoelen als gevolg van toepassing van goedkopere materialen.


8. Caseback

Met uitzondering van een paar zeer zeldzame vintage modellen geproduceerd in de jaren 1930, heeft Rolex hun horloges nooit uitgerust met doorzichtige casebacks. Dus pas op voor replica horloges die aan de achterkant van de behuizing van het horloge een helder raam met doorzicht op het loopwerk te hebben.


9. Caseback gravering

Met uitzondering van het Sea Dweller model, brengt Rolex geen graveringen aan op de buitenkant van hun casebacks met woorden, logo's of foto's. Als het horloge dat u bekijkt gravures op de achterkant van de behuizing van het horloge heeft, dan kunt u wedden dat het een imitatie horloge betreft.


10. Micro-geëtst kristal

In 2002 is Rolex begonnen met het micro-etsen van een klein kroon logo op de 6 uur positie op het kristal dat de wijzerplaat beschermt. Als u een Rolex wilt kopen dat na 2002 is geproduceerd, zoek dan naar deze markering voor het bewijs van echtheid. Omdat het zo klein is, is het moeilijk te zien met het blote oog. Dit detail maakt het ook moeilijk om op nagemaakte horloges aan te brengen.